tirsdag 10. mars 2009

Velferdsstaten død?

I en artikkel i Dagbladet stilles spørsmålet:
Velferdsstaten død? (18.08.08)


Det er professor Sigurd Skirbekk tar utgangspunkt i Erik S. Reinerts artikkel i Dagbladet. Erik S. Reinert skriver om Velferdsstatens fødsel og historie, mens Skirbekk tar for seg kontrasten.

Det blir tatt opp mange viktige spørsmål. F.eks: "Sosiologisk sett er det mer interessant å spørre hvorfor økonomiske forutsetninger har ført til en omfattende velferdspolitikk i noen land og ikke i andre. Videre kan det spørres om en etablert velferdspolitikk kan bli bygd ned når disse forutsetningen svikter. I så fall kan vi stå overfor det som er kalt velferdsstatens død."


Det blir også sagt: "En oppslutning om og en gjennomføring av velferdsstatens prinsipper bygger på flere forutsetninger enn de materielle mulighetene"


En velferdsstat kan ikke bare bygges på en lønnsom økonomi, viser seg til å fungere dårlig. En velferdsstat må opprettes på grunnlag av et kulturelt fellesskap (verdier o.s.v) og økonomiske ideer. En slik stat fungerer best der hvor den kulturelle og økonomiske tankegangen krysser hverandre, som professoren sier.


les mer i artikklene ;)

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar